Hírek / cikkek

A fecskendő

 „Egyiptomban egy ibisznek nevezett madár görbe csőre segítségével azon a fertályán öblítgeti magát, amelyen át egészségünk érdekében táplálékunk maradékától szoktunk megszabadulni.” – írta az idősebb Plinius (Kr. u. 23-79). Akár igaz, hogy az ibisztől tanultuk a beöntés mesterségét, akár nem, az injectio történetének kezdete valóban az ősidők homályába vész. A beöntés ismeretére már az indiai Védák és egyiptomi vagy éppen perui ábrázolások is utalnak.

Tovább a cikkre

A klasszikus orvosi viselet: fehér köpeny

A higiéné forradalma egészen az 1880-as évekig egyáltalán nem érintette az orvos ruházatát. Lister, az antiszepszis egyik atyja műtétkor még csak a kabátját tette le, feltűrte az inge ujját, majd a mellkasára egy kendőt erősített.

Tovább a cikkre

Egy klasszikus műtét

XIV. Lajos francia király, a napkirály, szinte egész életében betegeskedett. Főként gyomor- és végbélbántalmak gyötörték. Családjában szinte öröklődtek az efféle problémák, ráadásul a király mértéktelenül zabált, és mivel a fogai igen rosszak voltak, az ételt rágatlanul nyelte le

Tovább a cikkre

Egy klasszikus orvostalálmány

Számos klasszikus találmányt köszönhetünk orvos feltalálóknak, közöttük a leggyakoribbak műszerek, eszközök (például sztetoszkóp, szívkatéter), gyógyszerek (digitalis, penicillin), terápiás, diagnosztikus eljárások vagy gépezetek (a kopogtatástól a vérnyomásmérőig és az elektrokardiográfig). A legtartósabb és legnagyobb hatású, orvos által föltalált használati tárgynak azonban kétség kívül az óvszert kell tartanunk.

Tovább a cikkre

Klasszikus tévedések I.

Ezúttal nem orvosi műhibákról lesz szó (noha ezek közt is akadnak klasszikusok), hanem olyan nagyszerű orvosi-gyógyszerészi találmányokról, amelyek tévedések, melléfogások eredményeként születtek.

Tovább a cikkre

Klasszikus tévedések II.

Előző írásomban néhány olyan klasszikus tévedést soroltam föl, amelyek valósággal forradalmasították az orvostudományt. Ezúttal újabb három különös történetet mesélek el.

Tovább a cikkre

Semmelweis: három tévedés

A magyar művészet és tudomány klasszikusairól rengeteg butaságot hordtak már össze, ám Semmelweisszel kapcsolatban különösen sok tévedés él a köztudatban. Ezek közül néhányat próbálok helyesbíteni az alábbiakban.

Tovább a cikkre